Mooi voorbeeld: transitie met mestverwerking

“Of je wacht af en je ziet wel wat er gebeurt, of je neemt zelf het initiatief om oplossingen te zoeken bij de uitdagingen die markt en maatschappij je stellen. Ik heb voor het laatste gekozen: ik wil de dingen graag anders doen.” Dat schrijft pluimveehouder Pieter Smits op brabantse-agrofood2020.nl

Een mooi voorbeeld van transitie dat we graag met je delen. Pieter verwerkt zelf zijn mest, binnen het bedrijf, en wil het uiteindelijk bij de consument afzetten. Hij doet meer dan de regels van hem vragen. En toch loopt hij vast.

Pieter Smits over zijn mestverwaarding. Bron: brabantse-agrofood2020.nl

Experimenteren, maatwerk en samenwerken

Pieter concludeert: “Wat er dan nodig is? Ruimte om te experimenteren, bijvoorbeeld rondom de meststoffenwet. Experimenteren vraagt om maatwerk. En maatwerk vraagt weer om samenwerken en elkaar vertrouwen. Daarom wil ik een clubje bouwen van mensen uit de verschillende geledingen om dat experiment met elkaar aan te gaan, en om iedereen er om heen, niet in de laatste plaats mijn buren, te kunnen garanderen dat het niet alleen maar mooie woorden en eigenbelang is.”

Lees de blog van Pieter >

Een duurzaam verhaal klopt jaren

Meer lezen? Lees ook de blog van Suzanne Verhoeven die schrijft over de monovergister op het bedrijf van haar ouders.  Voor echte duurzaamheid moeten we structureel samenwerken aan ketendoelen, vindt ze. “Een echt duurzaam verhaal is een verhaal wat jaren geleden al is geschreven en nog steeds klopt als je het nu vertelt.” Focus daarom niet op investeringskosten, maar bedenk wat nodig is voor een toekomstbestendig bedrijf, aldus Suzanne.

Lees de blog van Suzanne >

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.