‘Natuur en landbouw moeten elkaar opzoeken’

Natuurorganisaties moeten stoppen met roepen dat alleen de boer moet veranderen. Het is juist zaak dat natuur en landbouw elkaar meer opzoeken. Dat vindt Kirsten Haanraads, adviseur public affairs bij vereniging Natuurmonumenten.

Nieuwe traditie

Volgens Haanraadts staan we aan het begin van een nieuwe traditie. En ze heeft vertrouwen in de boer. “Ik vertrouw erop dat de sector deze handschoen met andere partijen oppakt. Dat heeft ze ook gedaan toen er behoefte was aan voedselzekerheid. Het zijn op en top ondernemers die nu ook weer voldoende antwoord vinden op de veranderende vraag in de maatschappij.”

LLTB roept boeren op

Onlangs pleitte ook Limburgs gedeputeerde Patrick van der Broeck voor het nadrukkelijk betrekken van boeren bij natuurbeheer. In Limburg ligt er nog een opgave om nog zo’n 2.600 hectare nieuwe natuur te ontwikkelen.

Daarop riep de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) boeren op zich nog meer in te spannen voor agrarisch natuurbeheer. De inrichting van nieuwe natuur gaat overigens nog wel eens ten koste van landbouwgrond.

Goede voorbeelden

Er zijn ook al goede voorbeelden van de samenwerking tussen natuur en boer. Zo ontwikkelt Natuurmonumenten samen met Staatsbosbeheer, stichting Van Groene Waarde, CAH Dronten en HAS Den Bosch de nieuwe hbo-opleiding Natuurlijk graslandbeheer en ondernemen.

En afgelopen week ondertekende het waterschap Brabantse Delta een samenwerkingsovereenkomst met agrariër Cees de Jong. Hij gaat vochtig hooiland en kruiden- en faunarijk grasland inrichten als onderdeel van nieuwe natuur in de Noordpolder van Ossendrecht.

Lees meer over het standpunt van Haanraads, de oproep van LLTB of de overeenkomst van waterschap Brabantse Delta.

Foto: Pixabay.com

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.