Niet minder slecht, netto positief!

Het is een ‘matter of civilisation’ dat we ons voortdurend duurzaam blijven ontwikkelen, zei Frederike Praasterink tijdens haar inaugurele rede voor het lectoraat Future Food Systems op 22 februari. En ontwikkelen betekent in het voedselsysteem eigenlijk vernieuwen. Zodat we het netto positief gaan doen in plaats van minder slecht.

Frederike Praasterink praat liever niet te lang over problemen. Maar goed, ze zijn er natuurlijk wel. Een op de drie mensen wereldwijd eet of te veel of te weinig. De huidige voedselproductie legt een grote druk op allerlei milieufactoren, degradeert de bodem. Daar moeten we wat aan doen. “Maar inmiddels is er breed draagvlak voor de aanpak die niet alleen naar individuele problemen kijkt maar naar de samenhang. Want als je het ene probleem oplost, is het risico dat je op een andere plek een nieuw probleem veroorzaakt. Door het systeem als geheel te bekijken kunnen we werken aan integrale oplossingen die goed zijn voor mens, dier én milieu.”

Frederike Praasterink tijdens haar inaugurele rede voor Future Food Systems.

Een echte voedseltransitie

Future Food Systems gaat over een transitie: niet de negatieve effecten van het huidige voedselsysteem verminderen maar een nieuw, beter systeem ontwerpen. Die transitie richt zich op drie sporen. Redesign gaat over herontwerpen met die positieve impact als uitgangspunt. Reconnecting moet mensen weer verbinden aan de herkomst van hun voedsel en gaat ook over inclusiviteit van het voedselsysteem voor kleine boeren. Revaluing gaat over een echte prijs voor voedsel en nieuwe businessmodellen waarbij we niet alleen betalen voor een eerlijke boterham voor de boer maar ook voor de impact op het milieu.

Natuur krijgt wat Frederike betreft een prominente plek. “We zijn ver van de natuur afgeraakt. We zijn constant bezig om de natuur te controleren en beheersen. Maar we zouden die relatie opnieuw moeten bekijken: hoe we met de natuur meewerken en ervan kunnen leren. Daarom ontwikkelen we momenteel een framework voor Future Food Systems op basis van ‘nature’s guiding principles’. Denk aan circulariteit, diversificatie en harde ecologische grenzen. Ook werken we aan toekomstverkenning, systeemanalyses en, samen met koplopers, aan specifieke thema’s als eiwittransitie, agro-ecologie en regeneratieve landbouw.”

Samen in kleine stappen vooruit

Frederike zit al lang in de wereld van voedsel, studeerde in Wageningen, werkte bij de voedsel- en landbouworganisaties van de VN en is al 10 jaar verbonden aan de HAS. In het lectoraat gaat ze, samen met studenten en docenten vanuit verschillende disciplines, aan de slag met koplopers. Met de Transitiecoalitie Voedsel bijvoorbeeld, een coalitie van bedrijven, organisaties en experts. Via FoodUp! kwam er met Fontys al een samenwerking tot stand. In een masterclass werkten studenten en professionals verschillende nieuwe voedselsystemen uit, van drijvende stadsboerderij voor Singapore tot ‘true cost accounting’ in de retail. De ideeën werden tijdens het symposium op 22 februari gepresenteerd.

Concepten uit de masterclass met Fontys, die op 22 februari gepresenteerd werden.

Desondanks, de lat ligt hoog. “Natuurlijk is het lastig. Maar ik heb de oprechte overtuiging dat we met z’n allen het verschil kunnen maken. We werken in kleine stappen, in heel concrete projecten, aan nieuwe duurzame voedselsystemen. Bijvoorbeeld in de regio of in de stad. Aan technische aspecten, governance en leiderschap. Positief en inspirerend, zodat we mensen op alle plekken in het voedselsysteem meekrijgen, van consument tot producent, van overheid tot bank. Pas dan kun je opschalen, versnellen en echt een transitie teweeg brengen.”

Bekijk onder de video van het symposium Future Food Systems.

 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.