Het Brabants Dagblad schrijft vandaag over het experiment in Boekel dat beter vlees en minder ammoniak moet opleveren.
Familievarken
In Het Familievarken werken varkenshouders, wetenschappers, technologen, architecten en stallenbouwers samen aan stallen waarin varkens zich zoveel mogelijk natuurlijk kunnen gedragen en stressvrij leven. Ze lopen er ook biggen van verschillende leeftijd bij elkaar in een groep, waarbij de jonkies van de ouderen leren. En ze scharrelen op het zand.
Initiatiefnemer Tjacko Sijpkens was het gezicht van We Are Food-maand juli. Die stond in het teken van de toekomstbestendige boer.
Meer proeven in Brabant
In Brabant lopen meer proeven met aparte poep- en plasgedeeltes voor varkens. Naast dat minder ammoniak ontstaat doordat de twee stromen gescheiden blijven, wat beter is voor het milieu en het welzijn van het varken en de mens, heeft het als voordeel dat de urine makkelijker te hergebruiken is als meststof.
Eerder deze maand werd bekend dat biologische varkenshouder Kees Scheepens in Oirschot een proef met een modulair varkenstoilet kan gaan doen. De Landbouw Innovatie Campus hielp hem met succes bij een subsidieaanvraag bij het FOOD2020-programma dat de proef mogelijk maakt.