Opleiding Gespecialiseerd kok Dutch Cuisine sluit aan op vraag

Deze zomer krijgt de eerste lichting Gespecialiseerd kok/Dutch Cuisine van het Koning Willem I College in Den Bosch haar diploma. De opleiding sluit duidelijk aan op de vraag in de horecasector. De studenten komen allemaal terecht bij horecabedrijven die ambachtelijk en met seizoensgebonden producten werken en veelal zeer goed bekend staan.

De studenten Gespecialiseerd kok/Dutch Cuisine werken tijdens hun opleiding aan realistische vragen uit het bedrijfsleven. Ze gaan dieper in op maatschappelijke thema’s rond voedsel (gezondheid, duurzaamheid, dierenwelzijn, natuurbehoud, eerlijke productie) en leren de vertaalslag maken van de toekomst van ons voedsel naar een creatief en lekker gerecht. Meer plantaardige gerechten bijvoorbeeld, en met minder zout en suiker. ‘Goed eten draait niet om luxeproducten als kaviaar, kreeft en tarbot’, zegt opleidingscoördinator Twan Musters van het Koning Willem I College. ‘Het gaat steeds meer om het verhaal van het eten en de relatie met de omgeving.’

foto: Nick Karvounis, unsplash.com

Verantwoordelijkheid

FoodUp! Brabant werkt al vanaf de start, twee jaar geleden, met de opleiding samen. ‘Wat onder meer bijzonder is aan de opleiding is dat deze koks zo bewust worden gemaakt van hun verantwoordelijkheid als kok, zij maken de keuze in wat hun gasten eten’, zegt Ellen Tenbült van FoodUp!, die regelmatig contact heeft met de school. ‘Verantwoordelijke keuzes wat betreft gezondheid, eerlijkheid en duurzaamheid en het tegengaan van voedselverspilling bijvoorbeeld. Ook is het goed dat de opleiding de studenten laat zien waar het voedsel vandaan komt, en wat er allemaal nodig is nog voordat het bij hen in de keuken ligt. En dat je daarin ook weer keuzes kunt maken: waar koop je wat in.’

Mannenvlees

In opdracht van FoodUp! Brabant ontwikkelden de studenten recepten voor zogeheten mannenvlees; vlees van mannelijk dieren die normaliter niet gefokt worden om op te eten maar kort na de geboorte worden afgemaakt. Ook deed de opleiding mee aan We Are Food en het boek Van Brabantse Grond dat daarvoor werd gemaakt . En mede dankzij het FoodUp!-netwerk gingen studenten bijvoorbeeld langs bij enkele boeren die mannenvlees produceren, bij de Herenboeren (collectieve boerderij) en de Dutch Quinoa Group (Nederlandse quinoaproducenten).

Voor koks die zich verder willen ontwikkelen

Voor studenten hebben dit soort activiteiten duidelijk meerwaarde. ‘Dit is echt een opleiding voor als je jezelf verder wilt ontwikkelen als zelfstandig kok’, zegt Musters van het KWC1. ‘Je doet veel nieuwe vaardigheden en contacten op.’ Tijdens deze BBL-opleiding (Beroeps Begeleidende Leerweg) combineren ze werken met school. Gespecialiseerd kok/Dutch Cuisine is een vervolg op de opleiding tot zelfstandig werkend kok.

Voor toekomst horecabedrijf

Voor de leerbedrijven (de horecabedrijven die deze studenten in dienst hebben) is het ook een waardevolle investering voor de toekomst, personeel de kans bieden verder te leren en zich te specialiseren, zegt Musters. ‘Niet alleen omdat je zo medewerkers aan je bindt, belangrijk nu de vraag naar horecapersoneel heel groot is. Maar ook omdat ze de kennis hebben voor de toekomst van je bedrijf.’

Meer weten over de opleiding? Ga naar de website van het Koning Willem I College.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.