Persoonlijk afgestemde voeding met de Cooker

Bij een 3D-printer in een supermarkt een portie voeding aftappen, die precies afgestemd is op jouw lijf? Dat roept een beeld van de Star Trek food-replicator op. Volgens Theo de Kok, professor aan de Universiteit Maastricht, is dit geen futuristische verbeelding maar op termijn realiteit.

Op de Greenport Campus Venlo start het onderzoeksprogramma Personalized nutrition. Hier wordt momenteel een onderzoeksfaciliteit gebouwd, genaamd de Cooker. Met de Cooker kan gezonde voeding precies op maat worden gemaakt.

Voorkomen is beter dan genezen

Voor iedereen een dosis voeding, die precies goed voor je is. Is dat mogelijk? Het programma Personalized nutrition is een samenwerkingsverband tussen Universiteit Maastricht en Greenport Campus Venlo. Vanuit de universiteit onderzoekt Theo welke voeding geschikt is voor wie, op basis van genetisch onderzoek. Hij start nu met het werven van deelnemers, met verschillende genetische eigenschappen hebben die algemeen voorkomen. Vervolgens onderzoekt Theo welke combinaties groente en fruit het juiste effect hebben op de gezondheid van bepaalde personen. Van blauwe bessensap is bijvoorbeeld vastgesteld dat dit een beschermend effect heeft tegen de beschadiging van DNA. Welke groep heeft hier het meeste baat bij? Ook personen met een chronische ziekte kunnen veel baat hebben bij Personalized nutrition. Maar Theo is juist geïnteresseerd in het preventief behouden van gezondheid door goede voeding. Om deze reden kijkt hij naar bredere bevolkingsgroepen.

 

Een 3D-weergave van de Cooker in Villa Flora

 

Eten bereiden door extrusie

Hoe werkt die Cooker nu precies? Met de Cooker wordt onder hoge druk water verwijderd uit voedingsmiddelen, zoals blauwe bessen en frambozen. Wat overblijft is een droge stof waar alle belangrijke voedingsstoffen nog inzitten. Met dit proces, extrusie genoemd, blijft een veel hogere voedingswaarde behouden dan dat je iets kookt. “Alles blijft erin zitten wat er oorspronkelijk ook in zat”, zegt Theo. “Het resultaat kan verwerkt worden in andere type producten om tegemoet te komen aan de juiste hoeveelheid vezels en bioactieve stoffen die mensen nodig hebben.” Met de verschillende ingrediënten kunnen bijvoorbeeld cartridges gevuld worden en daarmee kan een 3D-printer een voedingsproduct maken met daarin een nauwkeurig aangepaste combinatie van actieve voedingsstoffen. Precies wat je nodig hebt.

“Voedingsadviezen worden maar slecht opgevolgd”

Een extra voedzaam broodje gezond

Het idee van de Cooker is niet helemaal nieuw. Ondernemer Henri Michielse van Smood fabriceerde een eerste prototype en maakt daarmee onder andere hele gezonde croutons op basis van haver. Je hebt croutons met blauwe bessen en aardbeien, maar ook hartige varianten met tomaat, broccoli en oregano. Lekker voor in de soep. Ook produceert Smood droge bestanddelen die je in het brood mee kunt bakken. Of in gebak. Theo deed eerder onderzoek naar toevoegingen aan ons eten, zoals het chemische antioxidant nitriet wat vlees zijn rode kleur laat behouden. Hij onderzoekt nu of deze vervangen kunnen worden door natuurlijke antioxidanten uit de voeding die ook verwerkt zouden kunnen worden door de Cooker. De eerder genoemde toevoeging wordt namelijk in verband gebracht met een verhoogd risico op darmkanker. Met de opbrengsten van de Cooker kunnen producten die in de supermarkt liggen, een veel hogere voedingswaarde krijgen. Is het niet gezond genoeg om gevarieerd te eten? “Natuurlijk!” zegt Theo. “Maar de meeste mensen doen dat niet.”

Winst voor onze gezondheid

Voorlopig gaat Theo aan de slag met het interventieonderzoek naar het effect van voedingsmiddelen op genetische eigenschappen. De resultaten van het onderzoek worden gepubliceerd. “Als onderzoeker heb ik er geen belang bij om een nieuw product om de markt te brengen”, zegt Theo. Hij voorziet hier vooral een zekere gezondheidswinst te behalen. De verwachting is dat de Cooker voor de zomer van 2018 klaar is. Daarna is het wachten op de uitkomst van het onderzoek, zodat we in de nabije toekomst aan de slag kunnen met de resultaten en een brede variëteit van extra gezonde, precies op ons lichaam afgestemde producten te maken.

 

 

 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.