Prijsvraag: radicale ideeën voor het platteland gezocht!

Het platteland verandert. Hoe houden we het mooi en leefbaar voor boer en burger? Met de prijsvraag Brood en Spelen zoeken de provincies Brabant, Gelderland en Overijssel naar creatieve, vernieuwende ideeën. Vind een team en meld je aan!

Onze voedselproductie loopt tegen grenzen aan: milieu, dierenwelzijn maar ook een leefbaar inkomen voor de boer spelen daarin een rol. Ook kiezen steeds meer boeren ervoor om te stoppen, wat tot veel leegstand leidt op het platteland.

Ideeën gezocht voor een leefbaar platteland. Foto: Pixabay.com

Maar ook op andere vlakken is het platteland in beweging. Vergrijzing, krimp en criminaliteit leggen druk op de leefbaarheid. Anderzijds liggen er kansen: op gebied van duurzame energievoorziening bijvoorbeeld, en recreatie.

Samen experimenteren

Reden voor Floris Alkemade (Rijksbouwmeester) en Berno Strootman (Rijksadviseur voor het Landschap) om samen met de provincies een prijsvraag uit te schrijven. Ook de provincie Brabant herkent zich in de problemen en kansen. Bovendien past de prijsvraag in de nieuwe Omgevingswet, laat Suzanne van der Steen van de provincie weten. In de nieuwe Omgevingswet willen overheden anders gaan werken: meer ruimte voor experimenteren bijvoorbeeld, en nieuwe vormen van samenwerking.

Vernieuwend van onderop

Daaraan voldoet ‘Brood en Spelen’, want wie mee wil doen moet eerst een gevarieerd team samenstellen. In elk team zit tenminste een ontwerper (architect, planoloog, kunst, fooddesign, etc) maar ook een boer of grondeigenaar waar het plan kan worden uitgevoerd. Suzanne: “Het sterke van dit concept vind ik dat de oplossing van onderop komt: de mensen om wie het gaat worden betrokken. En we hopen dat mensen door te werken in teams samen echt dat vernieuwende kunnen bedenken.”

Uiteindelijk krijgen 16 teams 25.000 euro om het plan uit te werken. “Het gaat ons niet alleen om een leuke prijsvraag, maar ook om het vervolg. Zoals de rijksbouwmeester zei: pas als de ideeën van de grond komen, zijn we pas echt begonnen.”

Meer weten?

Op woensdag 21 maart en dinsdag 17 april is er een regiobijeenkomst in zuid en hoor je meer. Op de website van Brood en Spelen kun je je profiel plaatsen en teamleden zoeken. Tot 28 mei kun je je registreren. Je plan moet 1 juni om 12.00 uur binnen zijn.

Lees meer op prijsvraagbroodenspelen.nl 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.