Varkensherder gezocht! Een andere manier van varkens houden, Brabants landschap wil een stuk op de Hugterheide bij Eindhoven beschikbaar stellen hiervoor. Wie wil ze gaan hoeden?

Niet overal op de Hugterheide is genoeg biodiversiteit terug te vinden, enkele stukken staan enkel vol met dennenbomen en gras. Een natuurlijke vorm, middels varkens, om meer biodiversiteit te creëren ziet Brabants Landschap wel zitten.

Het project Go nuts! van landschapsarchitecte Inge Vleemingh ligt hieraan ten grondslag. Haar vraag: kunnen we varkens op een natuurlijke manier houden, goed voor mens, dier en omgeving? Hiervoor is onder andere onderzoek gedaan naar de marktvraag en wat nodig is met betrekking tot het landschap.

Bekijk hier de video van Inge Vleemingh:

Wroetende varkens zijn goed voor de natuur. Ze woelen de bodem om en geven zaden kans te ontkiemen. Bovendien zijn varkens buiten zichtbaar voor de consument. Als je het vlees direct af kunt zetten, verdien je een eerlijke boterham, luidde de conclusie. De wet- en regelgeving is niet altijd passend, maar dankzij een Green Deal Weidevarkens wordt gekeken of wet- en regelgeving hierop aangepast kan worden.

Foto: Pixabay.com 

Brabants Landschap is enthousiast en heeft de gronden beschikbaar. Wie wil hier varkens hoeden? De projectorganisatie deelt graag de ervaringen en bevindingen.

Zie voor meer informatie: varkensherdergezocht.nl

 

FoodUp! ondersteunt dit traject door mee te denken en ons netwerk beschikbaar te stellen.

Biopic-Loes-Mooren-01 Loes Mooren

lmooren@brabant.nl

06 55 6866 25

Snoertseplak

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.