Ritueel helpt voor frisse start

Er verandert van alles aan alle kanten van ons voedselsysteem. Als boer beweeg je mee, omdat je erin gelooft of omdat het goed is voor je bedrijf. Maar kun je het oude zomaar achterlaten? Rituelen kunnen helpen, gelooft boerenpastor Jack Steeghs. Hij zoekt boeren die dat met hem willen onderzoeken.

In de jaren negentig stopte hij zelf met varkens houden. De stal was al bijna leeg toen hij de behoefte voelde om alles op dia vast te leggen, als een soort van afscheidsritueel. “Ik had het bedrijf van mijn vader overgenomen, die het weer van zijn vader had. Een boerderij is niet zomaar werk.”

Voor de boer als persoon is geen plek

Jack Steeghs ging theologie studeren. In de kerk leerde hij over het belang van eigenwaarde, over het omgaan met elkaar, over oprechte betrokkenheid. Nu is hij boerenpastor en helpt hij boeren grip te krijgen op hun toekomst.

Er is in de landbouw best veel vernieuwing, ziet hij. Maar vaak is het heel technisch en zakelijk. “De mens krijgt bijna geen aandacht. Op die persoonskant rust een enorm taboe. Het is privé. De helft van de boeren kan daarmee prima uit de voeten. Die hebben een stevig netwerk, een partner, goede buren. Maar er is ook een grote groep die niet precies weet hoe ermee om te gaan. Ik zie het vooral bij veehouders. Die hebben het extra moeilijk en lopen met hun ziel onder hun arm.”

Ritueel helpt stap te maken

Het bracht Jack aan het denken over zijn eigen ritueel. Hoe het hem had geholpen om iets ook echt af te ronden. En vooruit te kijken. “Tegenwoordig telt alleen het heden, maar door te leren van het verleden kunnen we ook naar de toekomst kijken. Een ritueel helpt om bewust de stap te zetten naar een ander leven.”

Dia uit Jacks eigen ritueel.

Jack wil eerst meer onderzoeken over rituelen en zoekt boeren met wie hij een dagje mee mag lopen. Jack belooft je waardevolle nieuwe inzichten. In deze try out is meedoen kosteloos. Kijk op vroedman.nl of mail direct naar boerenrituelen@gmail.com

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.