Robot gaat moestuinieren

Wil je je eigen groenten telen maar heb je geen tijd (of zin) om elk weekend met je handen in de aarde te wroeten? Bij PixelFarming kies je vanachter het scherm wat je wilt laten groeien en doet een robot het werk. Provincie Brabant beloonde het initiatief met een Agrofoodpluim.

Vraaggestuurde landbouw in optima forma. Wat is het idee? Je pacht een rechthoekig stuk grond. Dat stuk grond is onderverdeeld in pixels. Op elke pixel kies jij zelf wat je wilt telen. Je kunt drie pakketten kiezen. Met de ‘vegaburger’ zaai je onder meer veldbonen, tarwe en tuinkruiden. Liefhebbers van hutspot laten wortels, aardappelen en uien in de grond zetten. Liever veel natuur? Dan kies je voor het bloemenpakket.

Natuurlijk systeem

Het resultaat is een lappendeken aan verschillende groenten, kruiden en bloemen. Die diversiteit is veel natuurlijker en robuuster dan de gebruikelijke monoculturen: planten worden minder snel ziek en de natuur heeft er baat bij.

Optimale groei zonder verspilling

Voordeel voor de drukke consument: je hebt er zelf geen omkijken naar. De boer zet een robot op zonne-energie aan het werk. Die robot meet wat elke plant precies op elk moment nodig heeft. Het gewas groeit optimaal, water wordt niet verspild en bestrijdingsmiddelen zijn overbodig. Is het tijd om te oogsten, dan krijg je jouw groenten thuisbezorgd.

Ondernemer Arend Koekkoek geeft gedeputeerde Anne-Marie Spierings uitleg over de robot. Foto: Wim Hollemans.

Innovatieve ondernemers en partners

PixelFarming is het initiatief van een team innovatieve ondernemers in Innovatiecentrum De Campus in Almkerk. De ondernemers streven naar een natuurinclusieve landbouw met een betere boterham voor de boer. FoodUp! Brabant ondersteunt dit project door het te koppelen aan het onderwijs. Zo gaat de HAS onderzoek doen naar de keten rond PixelFarming.

Meedoen aan het eerste proefseizoen? Voor al 25 euro kun je meedoen. Zie pachtjepixel.nl

Bron: provincie Brabant 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.