Samen circulair

Zondag 22 april gingen op De Ruurhoeve in Hoogeloon niet alleen de koeien van Corné Ansems voor het eerst naar buiten, maar ook de varkens van collega Ben Bruurs. Ben zoekt grond voor zijn weidevarkens, Corné wil reststromen meer waarde geven. En zo word je samen circulair.

Corné Ansems is niet zo van de bulkproducten en de anonieme markt. Liever geeft hij zijn producten meerwaarde en laat hij consumenten zien wat hij doet. Daarom kun je op De Ruurhoeve zelf kaas komen maken, streekproducten in de boerderijwinkel kopen of op bezoek komen met de klas. Want: “Mensen staan er niet meer bij stil wat er bij voedselproductie komt kijken. Totdat ze zelf een kaasje maken. Ze zien dan hoe goedkoop ons voedsel is en begrijpen hoe we in zo’n systeem van efficiëntie verzeild zijn geraakt. Ik wil laten zien dat je als consument echt wat te kiezen hebt. Als er meer vraag komt naar bijvoorbeeld bio, dan gaan boeren dat vanzelf produceren.”

Van kaas naar varkensvlees

Nu wil Corné ook graag circulair worden. De boerderij als systeem waarin niks verloren gaat, waar afval niet bestaat en waarin gewassen en dieren elkaar versterken. Ideeën staan al op papier over de combinatie koeien weiden en fruit telen.

Maar Corné kijkt daarbij ook verder dan zijn neus lang is, of zijn boerderij ver, en gaat samenwerken met collega-boer Ben Bruurs van Den Elshorst. Corné wil namelijk ook graag varkens op zijn grond.

Dat zit zo: de kaas heeft een restproduct, en dat is wei. Zonde om weg te gooien, vindt Corné. Die vette wei kun je heel goed aan varkens voeren. “Zo begon ook de parmaham: met de Parmezaanse kaas.”

Bodemverbeteraars

Los daarvan hebben varkens met hun gewroet een heel goed effect op de bodem. Ze eten onkruid. En ze zijn dol op engerlingen, de larven van de meikever. “Die vreten al je gras kapot. Je kunt engerlingen chemisch bestrijden maar dat wil je eigenlijk niet.”

Dit voorjaar komen er 20 varkens. In het najaar volgen er 150, voor op het aardappelveld. Die eten alle aardappels op die niet geoogst zijn, zodat Corné in het voorjaar de bodem minder hoeft te bewerken.

En de samenwerking met Ben? Corné: “Ik ben geen varkensboer, Ben wel. Ben zoekt grond. Samen vertellen we nu het verhaal en maken we een eigen korte keten.” Het vlees van koe en varken is in de boerderijwinkel van De Ruurhoeve te koop.

Koeiendans

Zondag mochten op De Ruurhoeve dus niet alleen de koeien voor het eerst naar buiten, maar de weidevarkens ook.  Kijk op ruurhoeve.nl voor meer informatie over de jaarlijkse koeiendans >

Lees meer over Ben Bruurs en zijn weidevarkens >

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.