Stage bij de boer voor wederzijds begrip

Boer en ambtenaar zijn vaak onderwerp van elkaars gesprek. Maar hoe goed kennen ze elkaar nou echt? FoodUp! en het BAJK organiseren Ambtenaren op Stage: de ambtenaar gaat een dagje naar de boerderij, de boer loopt op het provinciehuis mee. Voor een hernieuwde kennismaking en meer begrip.

Voor dag en dauw uit de veren om de koeien te melken. De geur van mest in je neus terwijl je voer staat te mengen. Kalfjes verzorgen. Proeven van de rauwe melk. Ontdekken hoeveel land er eigenlijk bij een melkveehouderij hoort. En tussen de middag bij de hele familie aan de keukentafel.

“De hele dag door is er van alles te doen. Het was fascinerend,” vat Margriet Schipper haar stage bij boer Mark op 20 april samen. Margriet werkt als project- en procesmanager bij de provincie. Mark Verdonschot is melkveehouder in Maarheeze. Ze zijn het eerste duo in het project Ambtenaren op Stage van het Brabants Agrarisch Jongeren Kontakt (BAJK) en FoodUp!. Doel: het gesprek op gang helpen tussen boer en ambtenaar voor een groter wederzijds begrip.

Boer krijgt het voor de kiezen

En zo leert Margriet in Maarheeze over de strubbelingen van een jonge boer. “Mark is bedrijfsopvolger. Hij zou dolgraag fulltime in het bedrijf gaan werken, maar het bedrijf is te klein voor twee gezinnen en de prijs van de melk veel te laag. Met 5 cent meer per liter zou het plaatje er al heel anders uitzien.”

De andere optie is groeien. En daar komt – onvermijdelijk – de wet- en regelgeving ter sprake: zonder extra fosfaatrechten geen extra koeien, en fosfaatrechten zijn duur. Er komt ontzettend veel op de boer af en die vinden dat niet altijd terecht, concludeert Margriet na afloop. “Dat gevoel is heel sterk. Overheden zeggen: jullie lossen het maar op. Boeren zeggen: wij zijn toch niet de enigen die het probleem hebben veroorzaakt?”

Vertrouwen

Het verhaal is bij deze ambtenaar  alvast goed geland. En dat is zo positief aan de stage, laat Mark op zijn beurt weten. Dat je als boer de kans krijgt te laten zien wat de gevolgen van al die regels zijn. “En het was hartstikke leuk. Margriet was heel open en positief. Het BAJK zou deze uitwisseling elk jaar moeten organiseren.”

Door niet over maar met iemand te praten leer je elkaars argumenten en gevoelens kennen. Margriet: “Je kunt dan ook met elkaar de dialoog aangaan. Wat ik geleerd heb? Dat de gevoelens over regels bij boeren zo heftig zijn. En dat er over en weer heel weinig vertrouwen is. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard, zeggen ze wel eens. Het kost veel tijd om die vertrouwensband weer op te bouwen.”

In mei naar het provinciehuis

Het BAJK organiseerde al eerder het project Ambtenaren op Stage. Nieuw is dat de boer ook een dagje bij de ambtenaar op bezoek gaat. Margriet weet nog niet precies wat ze Mark in mei zal laten zien: “Naar een Statenvergadering misschien. Maar ik denk er ook over om een brainstorm te organiseren met een paar mensen over de kansen van Marks melktap. Dan heeft hij er ook nog wat aan.”

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.