Studenten en nieuwkomers ontwikkelen plantaardige snacks

Broodjes gevuld met bulgur en linzen, een snack van pompoen met linzen en hartige sorghumpoffertjes. Het zijn drie volledig plantaardige producten die studenten van de HAS Hogeschool in Den Bosch samen met nieuwkomers uit Syrië en Eritrea ontwikkelden in het kader van het project Wortel Schieten.

Tien weken lang werkten vier studenten in het kader van hun minor Plant(w)aardige Toekomst met vier nieuwkomers aan het project Wortel Schieten. Ze gingen op de fiets naar boeren in de buurt van Den Bosch en gingen samen boodschappen doen, koken en eten. Met als doel nieuwe producten én zichzelf ontwikkelen.

Wortelschieten HAS Hogeschool EETschap

Kruisbestuiving

Het project begon vorig jaar met een pilot van een dag om boeren en nieuwkomers met elkaar in contact te brengen. “In gesprek met de nieuwkomers kwamen we er achter dat er in hun culturen veel plantaardig wordt gegeten”, vertelt Dalila Sayd van het EETschap en drijvende kracht achter Wortel Schieten. “Hun kennis over plantaardige voeding wilden we gaan inzetten om stappen te zetten in de verduurzaming van het voedselsysteem. We moeten immers minder vlees gaan eten. In de huidige opzet krijgen de deelnemers de mogelijkheid om die kennis uit te wisselen en daar concreet iets mee te gaan doen en elkaar beter te leren kennen.”

Voor de nieuwkomers (vluchtelingen met een verblijfsstatus) was het in contact zijn met Nederlanders het belangrijkste, want dat loopt nog altijd moeizaam en kan gevoelens van eenzaamheid vergroten. Sayd: “Een van de deelnemers heeft zelfs een baan bij het restaurant waar we mee samenwerkten, de Yalla Yalla Foodbar.”

Enthousiasme

Ook ontstond er meer wederzijds begrip, vertelt ze. Niet alleen bij de deelnemende studenten, ook bij hun studiegenoten. “Dat kwam mede door het enthousiasme en de positiviteit die de deelnemers uitstraalden bij de tussentijdse presentaties op school.”

Veganistische hapjes

De studenten presenteerden uiteindelijk drie nieuwe plantaardige producten, ook wel geduid als veganistisch: çiğ köfte-broodjes (afgeleid van het Brabantse worstenbroodje, maar dan gevuld met bulgur en groente), pompiepers (lijkt op de bekende aardappelschijfjes maar dan van pompoen met linzen) en sorghumpoffertjes met een dip van abrikoos, wortel en sinaasappel (die zijn ook nog eens glutenvrij). “Een van de studenten wil de çiğ köfte-broodjes verder door gaan ontwikkelen als afstudeeropdracht en mogelijk daarna op de markt brengen”, vertelt Sayd.

Inspirerende recepten

Daarnaast zette de groep nog een aantal recepten op papier. Sayd: “Ook gaan het restaurant en een tuinder die meedeed kijken of er nog meer recepten ontwikkeld kunnen worden. Zo teelt de tuinder veel tuinbonen, en die worden over een periode van enkele weken geoogst. Ze merken echter dat afnemers maar een beperkt aantal recepten kennen met tuinbonen waardoor de latere bonen minder aftrek hebben. In Eritrea en Syrië worden echter veel tuinbonen gegeten, dat kan mooie nieuwe inspiratie opleveren voor recepten en de verkoop van tuinbonen stimuleren.”

Het project Wortel Schieten is gevoed door de Stuurgroep Landbouwinnovatie Brabant, FoodUp! Brabant en Imagro, en werd uitgevoerd in samenwerking met de Yalla Yalla Group, Has Hogeschool GGD Hart voor Brabant en Biologisch Dynamische Tuinderij De Guit.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.