Studenten werken aan duurzame gerechten met quinoa

Je hebt vast al eens van quinoa gehoord. Maar hoe maak je dat nou het lekkerst klaar? Op verzoek van de Dutch Quinoa Group houden koksstudenten van het Koning Willem I College zich daar sinds deze maand een semester mee bezig. FoodUp! Brabant bracht de samenwerking tot stand.

De Dutch Quinoa Group is beheerder van de quinoaketen in Nederland. Met een uniek quinoaras teelt Dutch Quinoa Group dit voedingsrijke gewas op verschillende plekken in Nederland, zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen. Hiermee willen zij bijdragen aan een gevarieerd dieet met lokale, duurzame productie en een stabiel voedselsysteem.

Nederlandse quinoa

Quinoa is van oorsprong een Zuid-Amerikaans gewas. Het is geen graan maar is wel op eenzelfde manier te telen. Dat kan sinds enkele jaren ook in Nederland. Het gewas heeft zelfs een Nederlandse naam: gierstmelde.

Quinoa

In Nederland telen zo’n twintig bedrijven samen op in totaal ongeveer 100 hectare quinoa. Bij de Dutch Quinoa Group is onder meer een Brabantse teler aangesloten, Erwin van den Eijnden uit Halsteren. Directeur Rens Kuijten uit Sterksel is een van de grondleggers van de organisatie.

Duurzame, gezonde, creatieve gerechten

De Dutch Quinoa Group wil quinoa voor iedereen toegankelijk maken. De chefs van de toekomst, studenten van de BBL-opleiding Gespecialiseerd kok van het Koning Willem I College (middelbare horecaschool), houden zich daarom dit semester bezig met het groeiproces, de ontwikkeling en de toepassingsmogelijkheden van quinoa. Doel is de ontwikkeling van ‘impactgerechten’ vanuit de vijf principes van Dutch Cuisine. Dat zijn duurzame en gezonde producten, internationale kooktechnieken, creatieve gerechten, de achtergrond en ontwikkeling van ingrediënten, en bereiding ‘van kop tot staart’ zonder verspilling.

Aan het einde van het semester kiest een jury hieruit een winnend gerecht. De jury zal bestaan uit de directeur van de Dutch Quinoa Group, de blokcoördinator van KWI en een bestuurslid van Dutch Cuisine.

Quinoa met zeewier

Duurzame menukaart

Met de uitkomsten hopen ze chefs en thuiskoks concrete handvatten te bieden om de lokale keuken en Nederlandse quinoa op de kaart te zetten, en zo het menu en de menukaart te verduurzamen.

Agrofoodpluim voor Brabantse sojatelers

In oktober ontvingen de samenwerkende Brabantse sojatelers overigens de Agrofoodpluim van Noord-Brabant.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.