Training voor Brabantse boerenvrouwen: over de toekomst en het gesprek aangaan

Vrouwen op de boerderij zijn de stuwende kracht achter verandering. Maar zonder steun van de familie komt die kaaswinkel er niet. Hoe zie je als vrouw de toekomst en hoe ga je het gesprek met je partner aan? Dit najaar organiseert agrarisch coach Liza Simons een training, die FoodUp! ondersteunt.

Vrouwen zijn vaak de aanjager van veranderingen op een boerenbedrijf. Ze komen buiten de deur en hebben daardoor een andere kijk op het bedrijf, legt Liza Simons uit. Daarom de naam van de training: ‘De Betrekker’.

Met aandacht kijken

Overigens gaat het niet per definitie om verandering, maar wel over nadenken over de toekomst van je bedrijf. “Hoe vind ik dat het nu gaat en waar denk ik dat de toekomst ligt? Misschien betekent het stoppen met de boerderij, misschien wil je er iets heel anders naast gaan doen of misschien gewoon op de oude voet doorgaan.”

Het is in ieder geval een moment om even met aandacht te kijken naar hoe het gaat. “Vaak leef je in de waan van de dag. Door de drukte van het werk en sociale verplichtingen komt het er niet van om van een afstandje naar jouw situatie te kijken. Deze training geeft de gelegenheid om in alle rust na te denken over wat jij wilt.”

Het gesprek voeren

Van belang is niet alleen: wie ben ik en wat kan ik, maar ook de ontwikkelingen die spelen in de sector en de mogelijkheden die de boerderij op jouw locatie heeft. Beide komen aan bod. Daaruit volgen dan de kansen voor de toekomst. Vrouwen krijgen daarbij ook tools aangereikt om het gesprek met hun gezin aan te gaan. “Veel vrouwen hebben wel ideeën, maar wat ze lastig vinden is om daarover het gesprek aan te gaan met de familie. Hoe zorg je dat je partner en opvolgers zich voor nieuwe ideeën openstellen?”

FoodUp!: ruimte voor bewustwording en gesprekken

Reden voor FoodUp! Brabant om deze training te ondersteunen, aldus Marcel Webster: “Wij vinden het belangrijk dat boeren en hun gezinsleden samen nadenken over de toekomstige koers die zij willen gaan varen. Deze training, maar ook gesprekken tussen jonge boeren die nog op school zitten en hun ouders, kunnen hierbij helpen.”

Meer weten?

Liza Simons is zelfstandig coach en adviseur en heeft thuis een melkveebedrijf. Lees hier wat we eerder over Liza schreven.

De training bestaat uit vier workshops van een dag, twee halve dagen en een avond. De eerst dag is op 12 september, de laatste avond op 24 oktober, allemaal in Mariahout. Verschillende inspirerende vrouwen zullen hun kijk geven op de rol van vrouwen op het boerenbedrijf.

Brabantse vrouwen die een agrarisch bedrijf hebben zijn welkom, ook als ze niet op de boerderij meewerken.

Meedoen kost 100 euro. Er is plek voor 12 deelnemers. Kijk voor meer informatie over en aanmelden voor De Betrekker op de website van Liza.

Of download hier de flyer van De Betrekker (pdf).

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.