Transitie-ambitie: Tineke Laarhoven-Bom

We zijn in Brabant trots op onze agrofood. Terecht! Veel ondernemers zetten stappen naar eerlijker, gezonder en lekkerder voedsel. FoodUp! wil deze voorlopers een podium bieden. Ik geloof daar heilig in: niet zeggen hoe het moet, maar aansluiten bij de positieve energie van anderen.

In deze serie vertellen deelnemers aan de FoodUp! Transitie Tafel over hun dromen en ambities. In deel 4: Tineke Laarhoven.

 

Wie is Tineke?
Ze wilde altijd kok of boerin worden. Uiteindelijk werd het de provincie Brabant, maar dan wél op het agrofooddossier. (En die koksopleiding, die doet ze nu gewoon in haar vrije tijd.) Sinds twee jaar is Tineke betrokken bij FoodUp!, op zoek naar die ‘andere manier van werken’.


Naar een nieuw systeem

Voedsel verbindt mensen. En beter eten gun je iedereen, daar worden we allemaal gezonder van. Maar we moeten voedsel wel meer gaan waarderen: pas dan gaan we er beter mee om en kunnen we er ook meer van genieten.

Ik geloof niet in de optimalisatie van het oude systeem, maar in een nieuw systeem dat duurzaam is en positief uitpakt voor dierenwelzijn, de boer en de mensen er omheen. Maar hoe dat systeem er precies uitziet, dat weet ik niet.

Aansluiten bij de energie van anderen

De overheid is traditioneel wetgever, beleidsmaker, handhaver. FoodUp! zoekt een manier om de rol van de overheid daarnaast ook anders in te vullen. Want als we alleen blijven doen wat we deden, gaat verandering heel traag.

We willen het over waardes hebben, zonder als overheid te bepalen hoe het moet gebeuren. Hoe, dat weet de samenleving wel. Zij maakt de transitie. Daarvoor moet je als overheid los kunnen laten. Dat lukt als je je realiseert: waar heb je invloed en waar niet? Want als je er te hard aan trekt kan het lijntje ook breken.

Daarom wil FoodUp! aansluiten bij de energie die er al is. Heeft een ondernemer een keigaaf idee om minder voedsel te verspillen, en weet hij hoe hij het in de markt moet zetten? Geweldig! Dan proberen wij dat te ondersteunen, via kennis en een stevig netwerk. En door anderen te laten zien: het werkt als bedrijven het anders doen.

Projecten voor alle doelgroepen

Behalve ondernemers met goede ideeën vind ik jongeren heel belangrijk: jongeren gaan de plannen maken en zijn bepalend voor de volgende generatie. Hoe meer vragen ze nu stellen, hoe groter de kans op verandering. Niet alleen denken vanuit optimalisatie, maar juist ook vanuit de transitie. Dat doen we in het onderwijs, door samenwerking met Slow Food Youth Network Brabant maar ook met de FoodUp! Academie. Jongeren en professionals gaan daarin samen intensief aan een nieuw netwerk bouwen zodat ze meer kracht genereren voor verandering.

Maar voedsel raakt ons allemaal. En natuurlijk vinden ook heel veel anderen iets van voedsel. Via bijeenkomsten proberen we, naast ons bestaande netwerk, een bredere groep te betrekken bij de dialoog over het voedsel van de toekomst. Dat doen we bijvoorbeeld met FoodUp! Live en de Landbouw Innovatie Campus, maar ook het Menu van Morgen, waarin we de BMF en ZLTO ondersteunen.

Beter luisteren naar elkaar

Ik denk dat we nooit klaar zijn met ons voedselsysteem. Maar ik hoop wel dat we over een paar jaar beter naar elkaar zijn gaan luisteren. Dat we minder denken vanuit ons eigen belang maar kijken: wat is er aan de hand, en wat kan mijn bijdrage zijn in een oplossing? Met elkaar samen optrekken in plaats van denken vanuit tegenstrijdige belangen. Het gebeurt al, gelukkig, maar de verandering mag nog veel sneller gaan. Ik hoop daar met FoodUp!, als belangeloos platform, een mooie rol in spelen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.