Tweede fase Voedsel1000: reageer op voorstellen

De Voedseltop van de Brabantse Voedsel1000 heeft 52 voorstellen opgeleverd voor het vervolg: het Voedselforum. Alle Brabanders kunnen online op de voorstellen reageren. De deelnemers aan de Voedseltop nemen deze reacties mee bij het concreter uitwerken van de voorstellen. Dat doen ze in drie avondbijeenkomsten.

Ruim vierhonderd Brabanders spraken dinsdagmiddag 19 februari tijdens de Voedsel1000 in Congrescentrum 1931 in Den Bosch over de toekomst van het voedselsysteem in de provincie. Ze spraken over de uitdagingen en probeerden samen tot oplossingen te komen. Deze oplossingen gaan ze vastleggen in het eerste Brabantse Voedselbesluit. De Voedsel1000 volgt dezelfde stappen als een G1000, alleen heten deze stappen hier Voedseltop, Voedselforum en Voedselraad.

Thema’s

De thema’s waar de deelnemers van de Brabantse Voedseltop over spraken waren bewustwording, educatie, circulair, vertrouwen, lokaal, gezondheid, innovatie, volhoudbaar en een wildcard. De 52 voorstellen die zijn gedaan kun je terugvinden op de website van de Voedsel1000.

De winst zat hem uiteindelijk niet eens zozeer in de plannen, zo schreef het Brabants Dagblad, maar in het feit dat er mensen met elkaar in gesprek gingen die meestal vooral óver elkaar praten. Daarom is ‘wantrouwen doorbreken’ ook een van de opdrachten, aldus de krant.

Ook jij kunt reageren op de voorstellen

Op 12 maart start de volgende fase: het Voedselforum. De deelnemers aan de Voedseltop gaan in groepen de voorstellen verder uitwerken. Dat proces is te volgen via de website. Iedere Brabander kan via het online forum reageren op de voorstellen. De deelnemers bespreken de reacties tijdens de werkateliers van het Voedselforum. Ook jij kunt je dus laten horen door te reageren. De werkateliers zijn op 2 april en 14 mei.

Slotbijeenkomst 15 juni

Op 15 juni is de slotbijeenkomst: de Voedselraad. Alle deelnemers aan de Voedseltop komen daar opnieuw bij elkaar. Ze beoordelen dan de uitgewerkte voorstellen. De voorstellen die de Voedselraad aanneemt vormen samen het eerste Brabantse Voedselbesluit. En dan is de uitdaging om daar met elkaar mee aan de slag te gaan.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.