Vic Tosseram kijkt uit naar finale EYCA

Vic Tosseram is al volop bezig met de voorbereidingen voor de finale van de European Young Chef Award (EYCA 2019). ‘De naam van het gerecht heb ik al mee, maar de presentatie gaat nog veel belangrijker worden.’

Op 27 augustus koos een jury de 22-jarige Vic Tosseram uit Goirle als deelnemer aan de European Young Chef Award 2019 (EYCA 2019) namens Brabant. Hij was de beste van zeven kandidaten. Allen doen zij de opleiding Gespecialiseerd kok bij De Rooi Pannen in Tilburg. Dat is een tweejarige mbo 4-opleiding, waarbij de leerlingen naast school het hele jaar door stagelopen. Vics gerecht stak er volgens de jury bovenuit qua creativiteit en toegepaste techniek. De voorronde werd georganiseerd door Noord-Brabant Culinair, Sligro, De Rooi Pannen, AgriFood Capital en FoodUp! Brabant.

vic tosseram EYCA 2019 European Young Chef Award 2019 Brabant Vic Tosseram

Trotse winnaar Vic Tosseram. Foto: Stick to the Brand

Vic is net begonnen aan het tweede jaar van zijn opleiding. Na de koude en warme kant ligt nu de focus op patisserie. Dit schooljaar loopt Vic stage bij Restaurant Sabero in Roermond. Dat kreeg in december twee Michelinsterren. We belden Vic op een schooldag op om te vragen naar zijn ervaringen met de wedstrijd voor jonge chefs.

Waarom deed je mee?

‘Onze mentor is heel gedreven. Zo had hij in plaats van een gewone lesdag met horecagroothandel Sligro een inspiratiedag geregeld met workshops en masterclasses. Wij kregen daar ook de kans om mee te doen aan de voorronde van de European Young Chef Award. De hele zomervakantie konden we nadenken over wat we met het gerecht wilden, blote billetjes in het gras. Mijn mentor zei ook: bereid je goed voor en realiseer je dat er pers bij komt kijken. Voor mij voelde het als een kans om met beide handen aan te grijpen. Ik wilde graag laten zien wat ik in mijn mars heb, meer dan mensen misschien wel denken. Koken is vet en soms zelfs wetenschap. Daarom ben ik er met mijn keukenchef van het bedrijf waar ik toen nog stage liep, Tout à Fait in Maastricht, eens goed voor gaan zitten; in onze vrije tijd, bij hem thuis. Ook hij vond het leuk om hierover na te denken.’

Hoe kwam je op het idee?

‘We zijn begonnen met het hele gerecht uit elkaar te halen, om er vervolgens een andere draai aan te geven. Daar zijn leuke ideeën uit voorgekomen. Belangrijkste was: houd het simpel, laat het product in zijn waarde, en ga bijvoorbeeld niet met blauwe kleurstof werken – wat groen is blijft groen. Op de dag zelf, tijdens een masterclass, kreeg ik vervolgens nog een ingeving, en zo is uiteindelijk mijn creatie ontstaan.’

European Young Chef Award 2019 voorronde Brabant blote billetjes in het gras

Vics variant op Blote billetjes in het gras. Foto: Stick to the Brand

Had je wedstrijdervaring?

‘Ik had eigenlijk nog nooit zo’n opdracht gedaan. Aan de wedstrijd deed ik mee voor mijn plezier en om te leren, en zo sta ik er ook in voor de finale. Koken is voor mij nooit iets competitiefs geweest, maar dat ik nu naar de EYCA-finale mag is wel een unieke kans om een eigen draai aan een gerecht te geven. Het vereist echt wel eigen creativiteit en een planning kunnen maken tijdens een wedstrijd. Het winnen van de voorronde heeft voor nu vooral een boost aan mijn zelfvertrouwen gegeven.’

Wat ga je bij de EYCA 2019 op Rhodos doen?

‘Eerst moeten we het klassieke gerecht koken, een dag later moeten we in strak 2,5 uur vier bordjes van het geperfectioneerde gerecht maken en presenteren. Die presentatie wordt heel belangrijk. Ik wil daar ook echt een Brabantse touch aan geven, misschien ook iets met bier van de Stadbrouwerij Tilburg. Over dat soort zaken zijn we nu aan het nadenken. De naam van mijn gerecht geeft denk ik al wel een voorsprong: welke regio heeft er nou naked butts in the grass?’

De European Young Chef Award 2019 is een Europese wedstrijd waar jonge talenten uit verschillende Europese foodregio’s tegen elkaar koken. De wedstrijd is een initiatief van tien Europese regio’s die die hun streekeigen tradities willen laten zien. Ook willen ze gezonder en duurzamer eten bevorderen en koken met streekeigen producten. Brabant is een van deze regio’s. De finale is van 22 tot 24 oktober op het Griekse eiland Rhodos.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.