Vier scenario’s voor Brabantse landbouw in 2050

Brabant Advies heeft een toekomstverkenning laten uitvoeren voor de agrofoodsector in Brabant in 2050. Ze zijn bedoeld om partijen binnen en buiten deze sector te helpen nadenken over ontwikkelingen die op hen afkomen en de mogelijke kansen en risico’s daarvan. Er zijn vier scenario’s uitgekomen.

De toekomstscenario’s zijn uitgewerkt aan de hand van twee onzekere ontwikkelingen:

 1. een open versus een protectionistische markt
 2. een wereldbeeld gericht op de verbinding met de natuur versus autonoom van de natuur.

De scenario’s zijn geen wensbeelden. Het zijn neutrale verkenningen. Ze helpen met een frisse blik naar de toekomst te kijken. Het gaat om:

 • Brabant food factory: met een open internationale markt, een voedselproductie die autonoom van de natuur plaatsvindt en volop gebruik maakt van technologie.
 • De wereld mijn moestuin: met een open internationaal georiënteerde markt, met een voedselproductie in verbinding met natuur en daarop gerichte technologie.
 • In eigen kring lopen: met een gesloten nationaal georiënteerde markt en een voedselproductie die los van de natuur plaatsvindt en een daarbij horende technologie.
 • Boeren rond de kern: met een gesloten nationaal georiënteerde markt en voedselproductie in verbinding met natuur en een daarbij passende technologie.

Uit de brochure van Brabant Advies: de vier scenario’s in beeld.

Aanbevelingen

Op basis van deze scenario’s zijn vraagstukken naar voren gekomen die in elk scenario relevant zijn. Voor het verder vormgeven van de Brabantse agenda op het gebied van agrofood hebben de opstellers de volgende aanbevelingen:

 • Benader het vraagstuk vanuit systeemperspectief
 • Werk beleidsscenario’s uit ten behoeve van de toekomstige koers en keuzes
 • Ontwikkel een dynamische kennisagenda met een Brabants accent
 • Bouw voort op de opgedane inzichten en breng samenhang in instrumentarium
 • Investeer in de dialoog

Belang heroriëntatie

De houdbaarheid van ons huidig voedselsysteem staat ter discussie. Een veelheid en combinatie van mondiale, nationale en regionale ontwikkelingen dwingt ons opnieuw na te denken over hoe we ons voedsel produceren en consumeren.

De verkenning is opgesteld door BrabantAdvies samen met bureau Wing. Bij het traject waren organisaties uit de Brabantse agrofood, maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen en overheden betrokken.

Over de verkenning zijn een brochure, een briefadvies en een korte video verschenen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.