Vijf creatieve en lekkere worstenbroodjes van de toekomst genomineerd

Een heleboel heel lekkere, creatieve en vernieuwende worstenbroodjes proefde de jury van de verkiezing van het Worstenbroodje van de Toekomst. Van de 25 inzenders gaan er vijf door naar de finale. Waaronder technische hoogstandjes, interessante co-creaties en een toegankelijke vegan variant.

De jury beoordeelde bij de verkiezing, op 24 november in Breda, de 25 inzenders op duurzaamheid, creativiteit, innovatie en smaak. Aan de wedstrijd deden professionals en amateurs mee uit de hele provincie en in de leeftijd van 15 tot 60 jaar. De vijf finalisten mogen op zondagmiddag 9 december in Breda het eindresultaat aan de jury presenteren.

Vegetarisch

Technisch een van de beste broodjes kwam van een professional uit Eindhoven: Bart Houben van Houben worstenbrood. Hij stuurde zijn vegetarisch worstenbrood in. ‘Met het oog op de toekomst zouden lokaal geproduceerde peulvruchten een grote stap zijn om dit broodje nog specialer te maken’, aldus de jury.

Met oesterzwammen

Bart Witteveen van ’t Streeckhuys in Deurne maakt zijn worstenbroodjes samen met twee plaatsgenoten: Bakkerij Vedder en ‘buitenboerderij’ Het Spekrijt. Het deeg met volkorenmeel, zonnebloempitten en tarwevezels wordt gevuld met half oesterzwammen, half gehakt. Het levert een smakelijk broodje op met minder calorieën, koolhydraten, vetten en zout.

High- en lowtech

Suzanne van der Poll, werkzaam in het bedrijfsrestaurant van CM Telecom in Breda, bedacht zelf het woshibroodje met gehakt van kippendijen, groente en speltdeeg. ‘Smaaktechnisch een hightech vinding’, aldus de jury. Het minst fraaie broodje was van FoodUp-bekende Dalila Sayd van het EETschap, maar het sprak de jury toch zo aan dat ze doormocht naar de finale. Dalila stuurde de çiğköfte-broodjes in die studenten en nieuwe Nederlanders samen bedachten in het project Wortelschieten. ‘Interessant om zo tot nieuwe producten te komen’, stelde de jury, die ook het specerijengebruik bijzonder vond.

Veganistisch

De vijfde genomineerde is Remco Beekman, eigenaar van De Brabantse Worstenbroodjes uit ’s-Hertogenbosch. Hij kwam met een nieuw, veganistisch worstenbroodje, dat volgens de jury bijna net zo smaakt als het traditionele worstenbroodje. ‘Voor iedereen die op zoek is naar het traditionele worstenbroodje met een hedendaagse gedachte.’

Duurzaamheid in vleesproducerende regio

De verkiezing past bij de decembermaand van Brabant, Europese regio van de Gastronomie 2018, waarin Breda centraal staat. Met de verkiezing wil bedenker Grietje Braaksma, bedrijfsleider van de Grand Theatre Boekhandel Breda, aandacht vragen voor de provincie Brabant als één van de grootste vleesproducerende regio’s in Nederland. De finale is op 9 december in De Teruggave in Breda (het voormalige belastingkantoor).

De jury bestaat uit de Brabanders Ralph Geerts (cateraar Ravanello en betrokken bij WeAreFood Brabant), Frans van der Plas (afdelingsleider Tessenderlandt MAVO en voorbereidend VMBO Breda), Max Peer (middelbare scholier), Edwin Klaasen (oprichter en eigenaar Desemenzo) en Adelaide Lala Tam (oud-student Design Academy Eindhoven, genomineerd Future Food Design Awards 2018).

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.