Voedsel van morgen in NEMO

Wat eten we in de toekomst? In museum NEMO zoekt food designer Chloé Rutzerveld in de tentoonstelling Voedsel van morgen naar antwoorden op de grote vragen over voedselconsumptie. En ze laat je nadenken over waar volgens jou de oplossing ligt: in dierlijk, plantaardig of technocratisch voedsel?

Hoe actueel de vraag van de tentoonstelling Voedsel van morgen in wetenschapsmuseum NEMO in Amsterdam is, bleek afgelopen week weer eens. Het klimaatrapport van de Vereniging Naties dat op 8 augustus werd gepresenteerd, stelt dat als de mens niet snel ingrijpt er een voedselcrisis dreigt. Er is een radicale en wereldwijde omslag in landgebruik nodig om klimaatverandering tegen te gaan, de menselijke voedselvoorziening veilig te stellen en de verminderde biodiversiteit te beschermen, zo concludeert het internationale panel van klimaatonderzoekers (IPCC). De oplossingen liggen in efficiëntere landbouw en minder voedselverspilling, en overstappen op een meer plantaardig dieet (lees meer in het Brabants Dagblad).

plantaardig dieet voedsel van morgen foodup brabant

Foto: Gesina Kunkel / Unsplash

Eetpatronen

Tentoonstellingsmaker en food designer Chloé Rutzerveld (afgestudeerd industrieel ontwerpen aan de TUe), schetst in Voedsel van morgen alternatieve eetpatronen. Deze haalde ze deels uit de wetenschap, andere zijn eigen ontwerp.

Een voedselinnovatie uit de wetenschap is bijvoorbeeld kweekvlees uit het lab. Over kweekvlees is op 14 augustus (woensdagavond) ook een lezing in NEMO, waarbij je ook kunt zien hoe kweekvlees wordt gemaakt. Ook is er een robotkoe die melk kan produceren.

Voedselballen

Zelf ontwierp Rutzerveld kunstmatige voedselballen met alle koolhydraten, eiwitten, vetten en micronutriënten die we nodig hebben. De voedingsstoffen zitten in verschillende lagen, aangepast op de spijsvertering en zijn zo nodig af te stemmen op de persoon, ook qua kleur, textuur en smaak. Het maakt de vertering veel efficiënter en zorgt dat we alle voedingstoffen optimaal opnemen. De voedingsstoffen komen bovendien uit het lab. De koolhydraten werden bijvoorbeeld gekweekt met behulp van bacteriën, algen of andere micro-organismen.

toekomst technocratisch voedsel van morgen nemo foodup brabant

Foto: Drew Hays / Unsplash

Nieuwe vragen

In een interview met de Volkskrant zegt Rutzerveld dat onze huidige voedselketen te lang is. ‘Wat als we de importproducten in Nederland kunnen gaan verbouwen? Of iedere consument zijn eigen voedsel kan verbouwen en aan zijn smaak aanpassen?’

Tegelijk maakt ze duidelijk dat elke oplossing weer nieuwe vragen oproept. Waarom wordt bij kweekvlees uitgegaan van een koe, en niet van een muis, die veel sneller delende stamcellen heeft? Want als je feitelijk gekweekt eiwitweefsel eet, waarom zou dat dan niet van een muis kunnen komen? En waarom kweken we geen plofinsecten, met minder pootjes en zonder vleugels en pantser? Of wat te denken van eten met een augmented reality-bril op, die je koekje anders laat smaken door beeld en geur te beïnvloeden?

Meerdere toekomsten

Dat er volgens de designer meerdere toekomsten denkbaar zijn, geeft ze in de tentoonstelling Voedsel van morgen ook slim vorm. Als bezoeker moet je bij de ingang kiezen welke route je wil lopen: een dierlijk, plantaardige of technocratische voedselroute.

voedsel van morgen nemo foodup brabant landbouw

foto: Shahan Khan / Unsplash

De NEMO-tentoonstelling neemt je zo mee op voedselreis. Voedsel van morgen is te bezoeken tot en met 6 oktober 2019 (op maandag en dinsdag gesloten). Op woensdagavond is de tentoonstelling open tot 22.00 uur en kun je aanschuiven bij lezingen, documentaires en andere activiteiten. Kijk op de website voor het programma.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.