Voedselkaravaan Venlo brengt boeren en burgers samen

De Voedselkaravaan deed 27 oktober Venlo aan. Zo’n honderd mensen bezochten ’s ochtends boeren in de Peelregio die anders voedsel zijn gaan produceren. ’s Middag waren er in Venlo themabijeenkomsten. FoodUp! Brabant maakte de dag mede mogelijk.

De Voedselkaravaan heeft verschillende doelen. Boeren van elkaar laten leren, contact tussen boer en burger versterken, en zorgen voor kruisbestuiving. Daarnaast helpt de dag om aandacht te vragen voor alternatieven voor het landbouw- en handelsbeleid. Kortom: van elkaar leren en elkaar inspireren.

Op bezoek in de Peelregio

Venlo was zaterdag 27 oktober een van de acht steden die dit jaar een bezoek krijgen van de Voedselkaravaan. Deelnemers konden ’s ochtends naar inspirerende boerenbedrijven met onder meer kippen, varkens en biologische tuinbouw in regio. Daaronder People’s Farm in Maasbree van Marcel en Yvonne Jacobs. Zij stapten van grootschalige preiteelt over op seizoensgroente. Door het jaar heen produceren ze veertig soorten, die ze via een verskrat direct aan consumenten en bedrijven verkopen. L1 maakte zaterdag een reportage bij de Voedselkaravaan en ging daarbij ook langs bij People’s Farm. ‘Verkoop je voeding of vulling?’, werpt Marcel Jacobs daarin op.

Denken in ecosystemen

In Deurne deed kwekerij De Oude Aa van Henk Raaijmakers mee aan de dag. Hij maakte een jaar of acht geleden al de overstap naar een andere manier van werken en andere gewassen. Van een tuinplantenkweker met kunstmest en bestrijdingsmiddelen schakelde hij over naar zachtfruitplanten en duurzame kweek. Hij teelt vooral blauwe bessen, maar ook frambozen, bramen, vijgen, kiwi’s en lychees. ‘Het systeem van een zo groot mogelijke productie tegen de laagste kostprijs heeft mij nooit geïnteresseerd’, zo tekende een verslaggever van het Eindhovens Dagblad zaterdag bij een rondleiding op uit Raaijmakers mond. ‘Wij leveren geen plantjes, maar een compleet ecosysteem.’

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.