De waarde van Clubhuis Rafael

Afgelopen woensdag vond de derde Rafael Dialoog plaats in CHV Noordkade (Veghel). Doel van de dialoog was het tackelen van knelpunten in de overgang naar een duurzame agrofood.

Knelpunten in de overgang naar een duurzame agrofood tackelen. Dat was het concrete doel van de Derde Rafael Dialoog, woensdag in CHV Noordkade (Veghel). Te weinig gerealiseerd, vonden sommige aanwezigen na afloop. Geeft niet, zeiden anderen; het feit dat een gemêleerd gezelschap enkele uren op informele wijze met elkaar samenwerkte is al goud waard.

Beide opvattingen staan voor verschillende gemoedstoestanden. Aan de ene kant een groep die vindt dat het allemaal sneller moet, die transitie naar goed voor mens, dier, milieu en ondernemer. Omdat de overlast in het buitengebied onhoudbaar wordt en steeds meer boeren economisch kopje onder gaan.

Een ander deel wil ook vaart, maar accepteert meer dat systeemverandering tijd kost. Waarbij het zaak is zoveel mogelijk betrokkenen aangehaakt te laten blijven. Veranderen doe je samen.

Veranderen zonder blauwdruk

Het bijzondere is, beide hebben gelijk. Wat tevens duidelijk maakt hoe complex de transitie-uitdaging is. Als sector, maar ook als samenleving, willen we een nieuw voedselsysteem bouwen dat bestaande vanzelfsprekendheden op zijn kop zet. Maar waarvoor ook een blauwdruk voor dat nieuwe ontwerp ontbreekt. In dat licht is elke stap voorwaarts, hoe klein ook, waardevol.

In zo’n context is het ook van belang zogeheten ‘anders denken’ binnen te halen. Zoals van de Club van Negen, een groep jonge boeren, ontwerpers, communicatieprofs en food-ondernemers. Op verzoek van FoodUp! Brabant stelden zij hun toekomstbeeld voor de sector op, aangevuld met vijf actiepunten die de ‘verandering naar anders’ kunnen versnellen:

  • Toegankelijkere financiering voor agrofood-ondernemers met  vernieuwend concepten;
  • Meer verbinding boeren, natuurorganisaties en burgers bij nieuwe/verbrede vormen van landbouw;
  • Betere vertaling technologische innovatie naar maatschappelijk nut;
  • Regel-luwe zones voor vernieuwende (voorbeeld)bedrijven;
  • Investeren in vertrouwen (zakelijk, binnen/buiten de sector en maatschappelijk, met burger-consument).

Ruimte voor experiment in Boekel 

Op deze punten leverde de Derde Rafael enkele mooie vervolgstappen op. Zoals de Gemeente Boekel die graag beginnende ondernemers verwelkomt die bijdragen aan de agrofoodtransitie. Er is dan zelfs te praten over tijdelijke aanpassing van de regels (experimenteerruimte).

Vertegenwoordigers van onderwijs en banken vonden beide dat boeren ‘meer opgeleid moeten worden naar de toekomst en niet langer naar het verleden’.  Triodos Bank gaf aan daaraan mee te willen werken vanuit de vraag hoe je boeren-van-de-toekomst kunt helpen bij conceptontwikkeling en -financiering.

Bouwen aan vertrouwen

Als grootst gemene deler kwam het belang van vertrouwen naar voren. Meermalen gaven de ruim 100 boeren, ondernemers, onderwijskrachten, provincie- en gemeentemedewerkers, bankenvertegenwoordigers en andere geïnteresseerden aan dat al deze zaken pas van de grond komen als je elkaar kent en wilt kennen.

Dat betekent – hoe weinig vernieuwend ook – momenten organiseren waarop al deze mensen elkaar weer zien. Ervaringen delen, positieve en negatieve. Bijpraten en weer nieuwe afspraken maken. Onder het genot van een lekker glas bier, wijn of cola. Noem het vertrouwen bouwen in Clubhuis Rafael.

 

 

 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.