Eet je te veel zout? Test het met de Zoutmeter

We weten (bijna) allemaal dat te veel zout eten ongezond is, maar we denken ook dat vooral anderen te veel gebruiken. De Nierstichting lanceert daarom de Zoutmeter.

Slecht voor je bloeddruk

Nederlanders eten gemiddeld 1 kg zout per jaar te veel. Te veel zout eten verhoogt je bloeddruk en daarmee het risico op hart- en vaatziekten. Ook kan het nierschade veroorzaken of verergeren. Als iedereen in Nederland 3 gram zout per dag minder eet, scheelt dat jaarlijks 1.500 sterfgevallen.

80% via voedingsmiddelen

Ondertussen denkt slechts 1 op de 5 Nederlanders meer te eten dan de maximaal aanbevolen hoeveelheid van 6 gram per dag. Terwijl in werkelijkheid 85% van de Nederlanders te veel zout eet. Het meeste van ons zout (zo’n 80 procent) krijgen we binnen via voedingsmiddelen, zoals brood, vlees, kaas en kant-en-klare kruidenmixen en sauzen. Maar 20 procent voegen we zelf toe aan ons eten.

Test je inname

Om mensen bewust te maken van hun zoutinname lanceert de Nierstichting de Zoutmeter. Op basis van enkele vragen over wat je regelmatig eet, zie je hoeveel zout je binnenkrijgt.

Ga naar de zoutmeter >

 

Bron: nierstichting.nl

Afbeelding: Pixabay.com

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  1. Wybe v d Galien

    hoe veel zout mag ik hebben